Op vrijdag 1 maart 2013 heeft mw. Jannewietske de Vries, gedeputeerde van de provincie Fryslân belast met o.a. de portefeuille monumentenzorg, samen met beleidsambtenaar cultureel erfgoed de heer Kees van Stralen, een kennismakings/werkbezoek gebracht aan onze stichting.

Het programma startte met een bezoek aan onze molen ‘De Onderneming’ te Witmarsum om daar onze website te presenteren. In de daarop aansluitende discussie kwamen o.a. het huidige rijksbeleid en het provinciaal beleid ten aanzien van monumentenzorg aan de orde en de verdere vertaling daarvan.

Onze stichting is op dit moment bezig de status van Aangewezen organisatie voor monumentenbehoud aan te vragen. Een status die met name waar het gaat om subsidieaanvragen in het kader van de BRIM (Besluit Rijkssubsidiëring Instandhouding Monumenten) grote voordelen heeft. De gedeputeerde heeft  toegezegd ons daarin te willen ondersteunen.

Afgesloten werd met een enthousiast verhaal over de nog maalvaardige en producerende molen door molenaar L. Sierkstra. Hij is een van de ca. 15 enthousiaste vrijwilligers van de stichting.

Na een mooie autorit via Makkum en Gaast werd een bezoek gebracht aan de markante en beeldbepalende toren van Workum die zeer recent vanuit onze stichting gerestaureerd is.

Een geanimeerde en informatieve werklunch in het authentieke monumentale café De Harmonie te Parrega besloot deze dag.

De gedeputeerde was onder de indruk van alle activiteiten van de stichting, de resultaten van alle inspanningen en de niet aflatende inzet van de vrijwilligers. Als bestuur zien we terug op een zeer inspirerende dag die ons alle vertrouwen geeft voor de toekomst.

Bovenste foto: overhandiging subsidieverzoek t.b.v. een nieuwe buil (voor het zeven van het meel: builen = zeven) voor molen 'De Onderneming' te Witmarsum door voorzitter H. Boekhoven aan de gedeputeerde.

Onderste foto: windmolen 'De Onderneming' te Witmarsum; uitleg door molenaar L. Sierksma.

Bericht geplaatst: 3 maart 2013