• Broerekerk Bolsward - Herstel glaze
  • Roos windmotor Hartwerd bij Mannen
  • Toren Workum - restauratie klokkens
  • Bolsward - Archeologie op het Broereplein

Sinds vorige week wordt er archeologisch onderzoek gedaan op het Broereplein.
    Bij graafwerkzaamheden voor de plaatsing van de betonnen pompbak voor de Vleermuisfontein (ontwerper de Belg Johan Creten) zijn vanaf een diepte van ongeveer 1 meter skeletresten gevonden. Het graafwerk is tijdelijk stilgelegd ten behoeve van archeologisch onderzoek dat wordt uitgevoerd door medewerkers van Salisbury Archeologie. De resten worden voorzichtig blootgelegd, ingemeten, getekend en gefotografeerd. Nader onderzoek van de skeletresten vindt op een later tijdstip plaats.

Geschiedenis
    Gezien de geschiedenis en functie van de plek – kloosterterrein waarvan de Broerekerk deel uitmaakte - is door de gemeente Súdwest-Fryslân rekening gehouden met de mogelijke vondst van menselijke resten. Mede daardoor konden de archeologen direct aan de slag. Hun verwachting is dat er in verschillende lagen begraven is. Dat betekent voor de komende dagen nog wel wat monnikenwerk in de taaie friese klei!

Vrijdag18 mei: Kletterdei
    De stellige verwachting van de gemeente Súdwest-Fryslân is dat de plaatsing van de Vleermuisfontein vóór Kletterdei op vrijdag 18 mei een feit is. Op die dag worden de 11 fonteinen in omgekeerde elfstedentochtvolgorde in werking gesteld – beginnend bij de poëtische Mistfontein van Jaume Plensa (Barcelona) in Leeuwarden en eindigend bij de mysterieuze Vleermuis van Johan Creten op het Broereplein in Bolsward.
    De tocht is in iedere elfstedenstad op grote schermen te volgen. ‘s Middags vindt, in bijzijn van
    de Minister van OC&W, Ingrid van Engelshoven, de officiële openingsceremonie plaats:
    op het Broereplein!

Opgraving nagenoeg afgerond - update 26 april
    Intussen, we schrijven 26 april, is het grootste gedeelte van de bouwput onderzocht en wordt voorzichtig verdergegaan met de voorbereidingen voor de plaatsing van de Vleermuisfontein.
    Blijkens een bijdrage van Yme Gietema in de Bolswarder Courant van 24 april jl. wordt de volgorde van de werkzaamheden voor de herinrichting van het Broereplein omgegooid. Dit omdat er meer vondsten zijn gedaan dan werd verwacht. De volgorde is nu: (zorgvuldige) afronding van het onderzoek door Salisbury Archeology, plaatsing van de fontein en - op Kletterdei vrijdag 18 mei - de geplande feestelijkheden op het oude vertrouwde Broereplein. Daarna kan het plein in alle rust en vrede worden heringericht. De foto's hieronder geven een beeld van de situatie op donderdag 24 april. Te zien is dat er nog een hoekje van het opgravingsterrein blootligt voor berging van de menselijke resten. Onderstaande foto's zijn gemaakt op 26 april.

Toegankelijkheid Broerekerk tijdens het archeologisch onderzoek
    Door de werkzaamheden is de Broerekerk wat moeilijker toegankelijk omdat het opgravingsterrein met hekken is afgezet. Mocht de hoofdingang afgesloten zijn, dan is de kerk - afhankelijk van de werkzaamheden, mogelijk te betreden via de rechterzijdeur.

Filmpje bekijken? Ctrl + Klik op https://www.omropfryslan.nl/nieuws/802423-skeletten-gevonden-bolsward-op-plek-van-nieuwe-fontein

Meer lezen over de Broerekerk? Zoek onder de kopjes Monumenten en Nieuws op deze site.

Bericht geplaatst op 12 april 2018; update 26 april 2018